Frugtavl på Fejø

Fejø er, grundet sin sydlige beliggenhed med vand hele vejen rundt omkring, særdeles velegnet til frugtavl. Det skyldes dels at vandtemperaturen i blomstringstiden i høj grad er med til at forhindre nattefrost dels at vandet reflekterer solens stråler, hvilket er med til at give frugten en meget flot farve.

Frugten, der produceres på Fejø, er kendt for sin meget høje kvalitet. Kvaliteten er så høj at Irma idag aftager en meget stor del af øens produktion.

De senere år er der tilplantet store arealer med frugt. En af landets største frugtavlere Laust Spandet Jensen, der iøvrigt er landets største blommeavler, er hjemmehørende på Fejø.

Frugtavl på Fejø har stadig stor betydning

Frugtavl gennem tiden har som nævnt haft meget stor betydning for øen. Det har betydet at øens frugtavlere har været meget innovative. Frugtavler Peder Larsen, som boede Skovvej 31, opfandt den frugtsorteringsmaskine, der ses nedenfor.

Frugtavl på Fejø

Fokus har naturligt også været på udvikling af sortimentet og gennem de sidste godt 100 år, er der fundet 7 nye frugtsorter på Fejø (6 æblesorter og 1 pære).

Frugtsorter med oprindelse på Fejø.

Ingen af disse er dog længere i produktion. Enkelte sorter (Fejøæble og Løgæble fra Fejø) findes stort set kun på Pometets genbank på Landbohøjskolen i Tåstrup. Flere af disse sorter, findes i meget få eksemplarer på Fejø – oftest kun et enkelt træ.

Fejøsorterne, der er beskrevet på de følgende sider, er Brunpære fra FejøFejøæble, Fejø Sommeræble, Løgæble fra Fejø, Mortens Æble, Slibestensæble og Rød Guldborg.

Nogle af disse sorter kan sagtens være synonymer med andre fra “fastlandet” kendte sorter. Det kender man mange eksempler på fra andre steder i landet. Eksempler på identiske sorter kunne være Fejø Sommeræble, som skulle være det samme som Rødbyæble. Krigske fra Fejø  er  den samme som Rød Hollandsk Kriger.

Den sidste sort findes tilsyneladende i 3 varianter. Rød (fra Fejø), hvid (fra Moseby på Falster) og blank (fra Tåsinge). Derfor har det været hensigtsmæssigt at give dem tilnavne så man vidste nøjagtigt hvilken version af sorten det drejede sig om – i hvert fald lokalt.

Frugtavl på Fejø

Fra venstre: Slibestensæble, Fejø Sommeræble, Fejøæble, Mortens Æble, Løgæble fra Fejø samt Brunpære fra Fejø

Det er lykkedes mig at få genskabt en enkelt serie af de 6 sorter, som står hos mig (jeg mangler Rød Guldborg).

Der er i efteråret 2015 taget podekviste med henblik på at etablere en hel serie, der skal udplantes i “Præstelunden” så endnu flere kan få glæde af sorterne. Denne serie på 6 er udplantet i 2016.

Det ville jo være oplagt, om vi med tiden kunne producere enkeltsorts æblemost af de gamle Fejøsorter.

Fejøæble

Gamle danske frugtsorter kan bl.a. købes her:  De gamle sorter og Gamle frugtsorter

Sonneruplund er også en spændende hjemmeside om gamle danske sorter.

Hvert år, på den første lørdag i efterårsferien, afholdes festivalen “Æblets Dag” på Fejø.