Arnold Christensen

Arnold Christensen blev født i 1898 på Lilleø ved Askø. Faderen Karl Christensen, der var fisker, og hustruen Anna flyttede til Fejø i 1906, hvor de byggede huset på Dybvigvej 53.

Arnold Christensen ca 1933

På billedet ovenfor ses Arnold Christensen på hans motorcykel, en tysk Wanderer fra omkring 1921. På billedet, der er fra omkring 1933, kan man se købmandsbutikken på Herredsvej 253 i baggrunden.

Arnold Christensen etablerer sig som skibsreder

I begyndelsen af 1930erne etablerede Arnold Christensen sig som reder med det første skib, en jagt ved navn “Express”, med en lasteevne på 32 tons. Kort efter i 1934 overtog han forældrenes hus på Dybvigvej 53, hvor han flyttede ind sammen med hustruen Marie Christensen og sønnen Karl Erik.

Arnold beskæftigede sig med fragtsejlads med eksempelvis frugt fra Fejø til København, kul fra Tyskland til Fejø, korn fra Vejrø og mursten og drænrør fra Egernsund til Fejø og i det hele taget alt, der kunne transporteres med skib.
I 1943 skiftedes “Express” ud med Galeasen “Ejner” af Odense, som Arnold omdøbte til “Dybvig” af Fejø.

I 1947 blev “Dybvig” solgt og skiftede navn tilbage til “Ejner” denne gang af Tårs. Den ny ejer ansatte Arnold, som således fortsatte som skipper på hans gamle skib.

Arnold Christensen losser frugt i NyhavnPå billedet fra 1944 ser man Arnold Christensen på “Dybvig” i færd med at losse frugt i Nyhavn til de forskellige grossister, der skal sælge Fejø-frugten til de frugthungrende københavnere.

I 1950 købte Arnold Christensen igen et skib, en jagt ved navn “Gotfred” af Nørresundby. Markedet for søtransport blev de kommende år ringere, hvorfor han i 1952 solgte “Gotfred” og afviklede rederiaktiviteterne. (Foto efterlyses)

Huset på Fejø blev solgt i 1953, hvorefter familien, som i 1938 var blevet udvidet med datteren Anne-Lise, flyttede til København.

Se hvad de forskellige skibstyper betyder.

Kilde:  Arkivleder Søren Skou i Fejøbladet nr. 6/2020
Fotos: Fejø Lokalhistoriske Arkiv.
Femø Lokalhistoriske Arkiv