Postkort

Når man interesserer sig for topografiske postkort, opdager man hurtigt hvilken udvikling der ser sket op gennem de sidste godt 100 år.

De rigtigt spændende gamle postkort, der også fortæller en historie, var jo datidens måde at fortælle en historie på. Et fotografiapparat var ikke hvermands eje. Ofte gemmer der sig i kortene en billedligt spændende historie. Tekstsiden kan som det fremgår nedenfor også være interessant.

En sørgelig historie.

Mit barndomshjem (Herredsvej 127), lå midt i billedet helt ude i venstre side bag de grønne træer. Derfor var dette kort fra den 4/7-1906 interessant for mig. At kortet så også rummede en interessant besked, gør det endnu mere interessant. Teksten fangede mig næsten lige så meget som motivet.

Postkort

Herredsvej 122 omkring 1905

Teksten er: “Hjertelig tak til Dem og familie for såvel deres brev som den smukke krans til vor kære fætters kiste. Han blev begravet i lørdags fra sit hjem, der ligger i læ bag de grønne træer De ser på nærværende prospektkort, hvor han har henlevet sin barndom og nu de sidste smertefulde dage af sit liv. Alt godt ønskes dem og deres af os”. H. Degn.

Huset der hentydes var et ældre nu nedrevet hus, der lå hvor Herredsvej 125 ligger i dag – altså nabo til mit barndomshjem i nr. 127.

Det er lykkedes mig at finde ud af lidt om personen, der omtales på kortet:

Afdøde hed Hans Pedersen. Han døde tirsdag den 26. juni 1906 kun  54 år gammel og blev begravet lørdag den 30. juni 1906 ved sognepræsten. Hans Pedersen var skibskok og hovmester og ejede huset han boede i. Hans Pedersen var ugift og søn af Husmand Peder Nielsen (Degn) og Hustru Karen Margrete Hansen, Vesterby.

Af Niels Winther, som er i familie med afdøde, har jeg fået at vide at Hans Pedersens slægt kan føres meget langt tilbage og at der bl.a. er spændende relationer til Zarens Hus i Nykøbing F.

Dette blot som eksempel på hvad et postkort kan rumme – og hvad man kan være heldig at finde ud af.