Ishuse

Forhenværende slagtermester Rudolf Pedersen, havde i 1960erne et ishus, der var placeret på hjørnet af Herredsvej og vejen ned til sportspladsen (modsat Danske Bank).
Ishuset blev bare kaldt Rudolfs Ishus – nemt og sigende.

ishuse

Rudolfs i ishuset

Gennem tiden havde Rudolf, som ovenfor ses i sit ishus fra Hesselager Is , flere forskellige ishuse på lokaliteten.

Bemærk de flotte skraldespande med reklame for “Hawaii-is”.  Det var en lækker flødeis med mørk chokoladeovertræk. Den bedste is var en is i bæger – kaldet “Chokolet”.
Den bestod af lækker vaniljeis med chokoladestykker i – den kostede 1,25 kr.!

Dengang måtte ejeren selv erhverve og opsætte det enkelte ishus for at sikre sig markedet. Det var mit indtryk at Rudolf mest havde ishuset for at have noget at tage sig til på hans “gamle dage”.  Det var ikke fordi det skulle give noget stort afkast.

Rudolfs Ishus var samlingspunkt for øens unge.

Rudolfs ishus, var i en del år stedet hvor øens unge når vi skulle “ud og føjte” om aftenen. Det var selvsagt før vi fik knallert og stærkere varer blev interessante.

På et tidspunkt var der 2 huse med en lille plads med borde imellem.
Der havde man mulighed for både at være udendørs og indendørs hvis vejret var dårligt.

Sortimentet var noget mere beskedent end nu om dage . Det bestod af et passende sortiment af is, 5-10 slags slik (vingummi, piratos, vejskilte, fodbolde brune og sorte osv.). Disse kostede 10 øre pr. stk. og kunne købes enkeltvis..

På et gasblus blev der kogt røde pølser – brødene blev lunet på låget af gryden.
En sodavand til pølsen kunne Rudolf også klare. Primitivt og enkelt – men ganske herligt.

Rudolf, der var uddannet slagter havde tidligere haft slagteri på Herredsvej 200 lige overfor den nuværende “tromleplads” og senere slagteri med stort udsalg på Herredsvej 276 (se under slagtere).

Andre ishuse.

Der har været flere ishuse ved Vester – det første blev etableret af Kisser Schou.
Da billedet fra 1955 blev taget, var ejerne sandsynligvis “Misse & Valde” – Valdemar Petersen, Herredsvej 13. Misse var søster til Kisser – så en slags familieforetagende.

De unge damer er fra højre Grethe Hansen fra Herredsvej 124 og Jonna Frederiksen fra “Centralen” på Herredsvej 134

Ishusene ved Vester har haft flere ejere, bla.a Robert Ravnborg, Børge Schou. Et nyere ishuse var ejet af fisker Tage Tolstrup.

Bruno Nielsen, Herredsvej 245 drev i et par år ishuset, som ses på billedet nedenfor. Ishuset var placeret på den åbne grund øst for Herredsvej 237 (Ved huset “Udsigten”).

Brunos ishus

Det sidste ishus blev etableret på Herredsvej 41 (lige til højre for garagen), hvor den daværende ejer Villy Karlsson havde ishus. Så vidt jeg husker kun i en enkelt sæson.

Og dog – øens sygeplejerske Karen Pedersen, som boede i det gamle elværk på Herredsvej 189 havde øens allersidste ishus i en enkelt sæson.
Ishuset var placeret ved beboelsens østlige ende og blev ofte passet af datteren Charlotte.

I denne beskrivelse har jeg set bort fra de nyere grilbar-agtige “anretninger” der har været placeret ved Dybvig – og den mobile pølsevogn, der en enkelt sæson stod ved Vester for et par år siden.