Vejtromler

Fejøs første vejtromle fra omkring 1900 var hestetrukken og blev tilvirket på Bornholm af bornholmsk granit. Vægten var ca. 4,3 tons, bredden ca. 1,3 m og diameteren 1,2 m Tromlen blev efterfølgende sejlet fra Bornholm til Dybvig havn – noget af en præstation.

Vejtromler

Fejøs første vejtromle

Vejtromlen var monteret med en træramme der gik hele vejen rundt – foran monteret med skagler så hestene kunne trække og bagpå reb så man kunne bremse, hvis det var aktuelt.

Ny motoriseret vejtromle blev købt i 1930.

Vejtromlen blev, da man fik ny motoriseret vejtromle i 1930, solgt til gårdejer Erhard Krogh på “Klintegård”, den smukke hvide gård, der kan ses til venstre når man nærmer sig Fejø med færgen.

I 1960erne blev tromlen solgt videre til gårdejer Ole Normann Pedersen, Herredsvej 143 for 175 kr. I en årrække opbevaredes tromlen på sportspladsen, hvor den blev brugt til at tromle banerne med.

I dag er tromlen tilpasset nutidens behov og ejes af Ole Normann Pedersen og Tom “helicom” Pedersen i fælelsskab.

I 1930 anskaffede Fejø Kommune en ny motoriseret vejtromle, som betjente øen frem til starten af 1980erne.
Vejtromler

Tromlen er en såkaldt traktortromle af typen Løve bygget på PEDERSHAAB CEMENTINDUSTRI MASKINFABRIK i Brønderslev omkring 1928-29 – prod.nr. 7413.
Vægten er 7,7 tons og den bliver drevet af en 4 cylindret Fordson motor på 28,5 HK. Brændstoffet er petroleum.

Vejtromler

På billedet ses fra venstre Olaf Kristiansen og tromlefører Knud Larsen

Vejtromlen har i ca. 30 år være udenøs, men er kommet “hjem” til Fejø i 2009. Begge Fejøs gamle vejtromler, kan nu ses i restaureret stand på pladsen foran det gamle, nu nedrevne, Andelsmejeri på Herredsvej 199.