Genforeningsstenen

Genforeningsstenen på Fejø er sammen med beplantningen blevet renoveret i 2014. Renoveringen er gennemført af frivillige og helt tilfældigt samtidig med at de gamle vejsten også får en fortjent renovering.
Genforeningsstenen er produceret af brugsuddeler Anton Nielsen, som også har hugget alle Fejøs vejsten samt DRG stenen ved Landbolyst.

Genforeningsstenen stod oprindeligt inde foran “Vasegaard” på Herredsvej 17, men blev senere flyttet til Herredsvej 22 i forbindelse med ændring af vejens forløb. Det skete i forbindelse med etableringen af købmand Jørgensens butik på Herredsvej 18 omkring 1930.

Genforeningsstenen i 3 udgaver.

På de 3 billeder i galleriet ses forskellige udgaver af Genforeningsstenen:

  1. Den oprindelige udgave uden løver fra omkring 1920. (Foran Herredsvej 17)
  2. I 1933 er der kommet 2 løver på – kun som et omrids. (Flyttet til Herredsvej 22).
    De to slesvigske løver kendes fra 1245 og blev i 1460 en del af kongens våben ligesom det holstenske nældeblad, der oprindelig var schauenburgernes slægtsvåben.
    Se mere om det danske rigsvåben
  3. Den nuværende udgave hvor løverne er malede op med guld/bronze.
Genforeningsstenen på den oprindelige plads ud for Herredsvej 17

1. Genforeningsstenen uden løver på den oprindelige plads ved ejendommen “Vasegaard”, Herredsvej 17. Fra Venstre ses ejeren af “Vasegaard” Hans Madsen Skou og svogeren Erik Christensen. På stenen sidder Hans Madsens Skous datter Kirsten.

 

Wikipedia skriver om genforeningssten:

En genforeningssten, er en sten med indmejslet tekst rejst som et mindesmærke for Genforeningen i 1920. Den mest kendte Genforeningssten, er rejst på stedet på Koldingvejen umiddelbart før Grænsekroen nord for Christiansfeld, hvor Christian X red over grænsen.

På stenen står der:
Minde om Kong Christian X, som her besteg den hvide Hest, Genforeningsdagen den 10 Juli 1920.

Fra 1920 til 1938 blev der rejst 561 genforeningssten, over halvdelen i 1920.
Genforeningen er således den enkeltstående begivenhed i danmarkshistorien, som der er rejst flest mindesmærker over. Genforeningssten er almindeligvis ikke fredet.